VANAKOOLI TOIDUD | Lihtsad sõrnikud, kõigile maitsev kanasupp ja nostalgiline marineeritud liha

Ragne Värk, 30. september 2020

Teada-tuntud köögiklassika maitseb kõigile, kuid miskipärast ei valmistata neid roogi koduköökides just kuigi sageli. Parandame selle vea ja laseme nostalgial köögis möllata!

Lihtsalt valmivad sõrnikud
Kohupiimapannkoogid ehk sõrnikud sobivad maitsvaks hommikusöögiks, kuid miks mitte ka magustoiduks.

Mitmele: neljale (kogusest valmib umbes 20 sõrnikut)
Valmistamisaeg: kuni 30 minutit

  • 2 muna
  • 400 g vanillikohupiima (kandilises pakis)4 sl suhkrut
  • 4 sl mannat
  • 4 sl nisujahu

Sega kõik komponendid omavahel ühtlaseks ja lase võimalusel tainal seista u 10 minutit. Seejärel prae pannil rasvaines pisikesed sõrnikud mõlemalt poolt kuldseks. Serveeri meelepäraste lisanditega!

Serveeri Kreeka jogurti, marjade, viigimarjade või meega.

Kõigile maitsev kanasupp riisiga

undefined (Ragne Värk)


Kanasupp on ehe jahedate ilmade roog. Soojendavas supis on rohkelt häid maitseid ja armastust ning tänu sellele peetakse kanasuppi ka omamoodi tervisetoojaks.

Mitmele: neljale-viiele
Valmistamisaeg: kuni 1 tund ja 30 minutit (umbes tunnike sellest kulub puljongi valmistamisele)

  • 2 kanakoiba (kokku 600−800 g)
  • 1 sibul
  • 2 porgandit
  • peotäis tilli (koos vartega)
  • 2 loorberilehte
  • 10 pipratera
  • soola
  • 1,5−2 l vett
  • 125 g riisi (keetmata kogus)

Esmalt valmista puljong. Tõsta potti kanakoivad, lisa kooritud ja poolitatud sibul, kooritud porgandid, tillivarred (pealmised osad lisa hiljem), loorberilehed, pipraterad ja umbes 2 tl soola. Vala peale külm vesi (see peab kindlasti kõiki komponente katma).
Tõsta pott tulele. Lase veel keema tõusta, seejärel alanda kuumust. Lase puljongil madalal kuumusel tunnike valmida. Vahepeal riisu ära ka vaht.
Samal ajal keeda teises potis soolaga maitsestatud vees valmis riis.
Vala valmis puljong läbi sõela teise potti. Lisa hulka eelnevalt väiksemaks hakitud kanaliha, tükeldatud porgand ning keedetud riis. Lase supil korraks keema tõusta, lisa hakitud till ning maitsesta lõplikult.

Valmista puljong kindlasti ise. See ei võta kaua aega, kuid lõpptulemus on kindlasti parem kui mis tahes valmispuljongit kasutades.

Nostalgiline marineeritud liha

undefined (Ragne Värk)


Selle toiduga meenuvad paljudele kindlasti pikalauapeod, kus marineeritud lihal oli alati oma kindel koht. Too nostalgiahõngu ka tänapäeva, seda enam, et roog valmib tegelikult äärmiselt lihtsalt.

Mitmele: kuuele
Valmistamisaeg: 45 min + ööpäev marineerimiseks

  • 1 kg kanakintsuliha
  • nisujahu
  • 3 lahtiklopitud muna
  • soola, pipart
  • õli (praadimiseks)

Marinaad:

  • 1,5 l vett
  • 2 viilutatud porgandit
  • 1−2 viilutatud sibulat
  • 10 musta pipra tera
  • 2 loorberilehte
  • 1,5 sl suhkrut
  • 2 sl soola
  • 2−3 sl äädikat

Tambi kintsulihatükid toidukile vahel lihahaamriga kergelt läbi. Tõsta ühele taldrikule paneerimiseks jahu. Teises kausis klopi munad lahti, lisa maitseks soola ja pipart. Paneeri lihatükke esmalt jahus, seejärel kasta munasegusse ning prae pannil (rohkes rasvaines) mõlemalt poolt kuldseks. Tõsta küpsetatud kanatükid kaussi.
Marinaadi jaoks kuumuta kõik ained (peale äädika) potis keemiseni. Keeda, kuni porgand on kergelt krõmps, aga mitte veel pehme. Tõsta pott tulelt. Lisa äädikas (marinaad peab tulema kange). Lase marinaadil jahtuda. Seejärel kalla kaussi laotud kanalihale. Lase lihal vähemalt järgmise päevani marinaadis maitsestuda.


Seda rooga saab süüa mitu päeva järjest, kuna marinaad aitab lihal säilida.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?