Marineeri nagu tippkokk!
Liha saab maitse rikastamiseks marineerida sajal eri moel. Tippkokk Hardi Nurmine teab põnevamatest komponentidest soovitada piima, aga ka näiteks õlut, külma kohvi, tekiilat ja Coca-Colat. «Kui nendega õigesti ümber käia, võib tulemus üllatada,» sõnab proff.
Marineerimine kujutab endast liha omaduste muutmist maitsestatud vedeliku abil, defineerib Hardi esmalt marineerimise olemuse ja mõtte. Reeglina tahetakse muuta vintske liha, näiteks tugevam jaotustükk (sea kaelaliha, aba- või kintsuliha) pehmemaks ja kergemini küpsetatavaks. Pehmed tükid (mereannid, sisefilee, rinnafilee, noorlooma liha) marineeritakse maitse rikastamiseks. Need ei ole tavaliselt eriti tugeva maitsega ja seepärast vajab mekk vahel väikest kaasaaitamist. Maitse pehmendamise või sootuks muutmise eesmärgil marineeritakse iseloomuliku ja intensiivse mekiga lihasid, nagu näiteks lamba- (mitte ajada segamini tallelihaga), kopra- ja kitseliha. Ei ole olemas lihatükke, mida ei saaks marineerida, kuid tasub jälgida, et pehmed lihatükid tahavad väga kiiret marineerimist.