MAAILMA KÖÖK. TAANI | Avatud võileib heeringa ja peedimäärdega

Ragne Värk, 5. juuni 2024

Taanlased on tuntud oma hiilgava võileivakultuuriga – võileibu süüakse iga päev nii põhitoiduks kui ka vaheampsuks. Siinse suvise pala põhikomponendid on heeringas ja peet.

Valmistamise aeg
30–40 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 4 suuremat (rukki)leivaviilu
  2. toasooja võid
  3. 175 g heeringafileed
  4. 2 tl kappareid
  5. 2 keedetud muna
  6. värsket tilli
  7. kurgiviile
  8. peale palsamiäädikat
Peedimääre:
  1. 200 g peeti
  2. soola, pipart, oliiviõli
  3. 0,5 tl köömneid
  4. 2 küüslauguküünt
  5. 1 tl sinepit
  6. 25 g hapukoort
  1. Lõika peet väiksemateks tükkideks. Tõsta ahjuplaadile ja maitsesta soola-pipraga. Nirista peale oliiviõli ja raputa seltsiks köömneid. Lisa ahjuvormi veel küüslauguküüned. Rösti ahjus 200 kraadi juures, kuni see on pehme (aeg sõltub peeditükkide paksusest). Nüüd tõsta segu (koos vormi nõrgunud mahladega) kannmikserisse, lisa sinep ja alusta püreestamist. Samal ajal lisa hapukoort nii palju, et saad ühtlase pehme massi. Maitsesta lõplikult.

  2. Määri leivaviiludele võid, lisa peedimääre, kõige peale laota heeringatükid. Seejärel on kurgiviilude ja munasektorite kord. Viimasena puista juurde kappareid ja tilli. Maitsesta soola-pipraga.

Mis see on?

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?