Kodukokal olgu vähemalt kolm lõikelauda - nii väldid ristsaastumisest põhjustatud tervisehädasid!
Aeg-ajalt tasub lõikelaudadele heita kriitiline pilk: kas noa sisselõikeid, milles bakterid pesitsevad, on liiga palju? Kas puidust lõikealus ootab värskendavat õlikihti? Või on üks lõikelaud sootuks puudu?
Haapsalu kutsehariduskeskuse koka eriala kutseõpetaja Taavi Kuusik ütleb, et koduköögis piisab kolmest keskmise suurusega lõikelauast. „Üks lõikelaud toore kala, teine toore liha ning kolmas kõige muu tükeldamiseks. Lisaks võiks olla väike lõikelaud puhkudeks, kui on vaja kiiresti näiteks kirsstomateid lõigata,“ soovitab ta.
Nii mitme lõikelaua vajadus peitub ristsaastumises. See tähendab, et kui lõikelaual viilutada toorest liha ning seejärel hakkida samas salati sisse värsket kurki, kanduvad lihalt lõikelauale jäänud bakterid kurgiga edasi salatisse. Pärast sellise toidu söömist on tagajärjeks tervisehäda.