VALK JA VITAMIINID! Söödavad putukad on väärt kraam… tuleb vaid nendega harjuda!
Perenaisi, kes hommikupudrusse ja smuutisse veidi tervislikku kilgijahu segavad, pole tõenäoliselt just palju. Eestis kasvatatud söödavad putukad on täna nišikaup, aga täiesti olemas, enamasti tervisetoodete riiulitel ja e-poodides.
Toitumisterapeut Külli Holsting on seda meelt, et putukavalk on meie toidulaual teretulnud. Esiteks on see tervislik, sest putukates on vähe või üldse mitte rasva, seega ennetab nende söömine näiteks südameveresoonkonna haigusi. Teisalt on see keskkonnasäästlik, kuna putukate kasvatamisele kulub vähe ressurssi.
Sama meelt on ka Eesti Putukatööstuse Liidu juht ja ettevõtte BugBox rajaja Erlend Sild. Ta selgitab, et putukatest saadav proteiinipulber sisaldab loomse valguna kõiki olulisi asendamatuid aminohappeid, B12-vitamiini ja palju kasulikke mineraale. „Uuringute kohaselt on putukavalk inimesele omastatavuse järgi paremuselt teine valk pärast muna,“ mainib ta. See võib Erlendi sõnul tuleneda sellest, et kaua aega tagasi, korilastena, võisime me marjade ja taimede kõrval tarbida igapäevaselt ja olulise toitaineallikana just putukaid. Seega on putukad tegelikult unustatud, kuid meile omane toit.