Toorelt või küpsetatult?

Inge Mehide, 26. juuli 2017

Toortoitumise eestkõnelejad väidavad, et ainuõige tee parema tervise juurde on toores toit. Samas on teadlaste sõnul mitmed köögiviljad kasulikumad hoopis küpsetatuna. Otsime selgust, mida süüa toorelt ja mida pigem küpsetada.

Toores toit olevat tervislikum, sest kuumutamine hävitab toidus ensüümid. Seda seisukohta kaitsevad kirglikult kõik toortoitujad. Nende väitel on tõepõhi: taimedes leiduvad ja seedimisele kaasa aitavad ensüümid on tõepoolest kuumuse suhtes tundlikud ja lagunevad üle 47kraadise temperatuuri juures. Toortoitluse pooldajate sõnul tekib kehas seetõttu seede­ensüümide defitsiit, mis põhjustab organismile stressi. Niisugusele seisukohale pole teaduslikku kinnitust aga leitud. Osa teadlasi väidab, et taimedes olevate ensüümide peamine eesmärk on aidata taimel kasvada, mitte inimestel seda seedida. Pealegi toodab inimese keha ise toidu seedimiseks vajalikke ensüüme.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?