Pisike pirukas, täidis sees

Inge Mehide, 4. jaanuar 2017

Peaaegu iga rahvuse või vähemalt piirkonna kööki kuulub mõni väike täidisega tainatoode. Nende meisterdamise detailid varieeruvad nii nagu nimedki. Püüame sotti saada, mis on mis levinumate pelmeenitaoliste pirukate seas.

Inglise keeles nimetatakse selliseid pirukaid üldnimetusega dumpling. Tainas koosneb neil põhiliselt veest ja jahust, vahel lisatakse ka muna. Jahu asemel või sellega koos kasutatakse mõnel pool leiba või kartulit. Kõige enam varieeruvad täidised: neid tehakse nii lihast, kalast, kohupiimast, seentest kui ka köögi- või puuviljadest. Enamasti on kombeks selliseid pirukaid keeta, aga tuleb ette ka pannil praadimist, aurutamist ja ahjus küpsetamist. Maitselt võivad need olla nii soolased kui ka magusad, serveeritud kastme, hautise, puljongiga või hoopis ilma lisandita.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?